Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Grønne Spirer !

Grønne spirer er en mærkningsordning fra friluftsrådet. Friluftsrådet "grønne spirer" sætter naturen og miljøet på dagsordenen i børnenes hverdag.

Som medlem af grønne spirer er der forskellige kriterier der skal opfyldes for at få det grønne flag og spirerdiplom. Børnehaven forpligtiger sig til at lave en handleplan for at sikre at alle involverede voksne ved hvad målene er og hvilke aktiviteter, der iværksættes.

Børn og voksne skal sammen gennemføre nogle naturaktiviteter. Forløbet skal vare mindst 3 mdr og der skal arbejdes med grønne spirer projektet mindst en gang om ugen.

Hvert år skal 2 personaler på et spirer kursus.

Vi skal fortælle om vores grønne initiativer til andre

ÅRSPLAN 2025

 

Igennem hele året har vi affalds sortering, biodiversitet og bæredygtighed på legepladsen/i naturen er i fokus. Vi etablere boliger til forskellige dyr på legepladsen, planter til gavn for insekter, samler/sortere affald. Alt dette med øje for at styrker børnenes medbestemmelse og ejerskab. 

 

Januar – februar – marts – april:

Januar – Februar 2025;

Fastelavn - alle grupper har i år fokus på den gode børnebog. Børnene har på demokratiske vis stem om hvilken bog de gerne ville bruge som fastelavnstema.

Vi laver teater, fagte sange, bevægelseslege samt rim/remser om den valgte bog. Vi arbejder med finmotorik og kreativitet omkring børnenes udklædning . 

Marts - April 2025;

Som led i Guldborgsund kommunes udrulning af affaldssortering er børnehaven nu også en del af dette. Vi har derfor fokus på daglig affaldssortering, vi skal ud i naturen og samle affald, vi skal have viden om affald og hvordan dette håndteres. Vi laver krea af affald, rådneforsøg samt undersøger nedbrydningstider,

Vi skal på opdagelse i naturen efter forårstegn, vi skal lave spireforsøg inde og ude. På legepladsen laver vi bioblitz og ser hvilke krible krable dyr der er kommet frem.

 

Maj – Juni – Juli – August:

I april/maj 2025 håber vi på at finde haletudser og sommerfugle larver som vi skal være dyrepassere til. Vi skal have fakta viden om disse dyr og ud i naturen med udstyr og se om vi kan finde dem. Vi skal passe dem i børnehaven og følge udviklingen fra frø æg- haletudse- haletudse med ben – lille frø. Fra sommerfuglelarve- puppe- smuk sommerfugl. Vi sætter dem tilbage i naturen og siger tak for deres tid i børnehaven.

I maj  skal vi så frø og plante så vi styrker biodiversiteten, lave/reparere fuglekasser mm. Vi sætter fokus på hvilke arter der er specielt tilhørende vores landsdel. 

Vi skal på fællesture og gruppeture. Vi husker stadig at have fokus på affald i naturen.

Vi skal være kreative og lave forskellige udstillinger i uderummet.

 

 September – oktober– november – december:

Vi arbejder med, fra jord til bord med fokus på dyrenes mad – Hvad har vi sået som kunne være dyre mad? Hvordan høster vi det? Hvordan opbevarer vi det, så der er mad til dyrene i vintermånederne? Vi skal smage og dufte til vores blomster, buske og bær. Vi skal på ture og samle æbler, brombær og kastanjer.

 

November – december 2025 :

Vi slutter året med at lærer om nisser: Skovnisser, by nisser, gårdnisser mv.

Vi skal traditionen tro i Hamborgskoven sammen med børnenes bedsteforældre.

Årsplanen rummer også mange spændende forældreoplevelser/opgaver som i løbende vil blive orienteret om.